lepjunk.hu

Axel Brauns: Cifraárnyak

Axel Brauns: Cifraárnyak

Élet egy másik világban

Többször találkoztam a könyv címével, szerzőjének nevével, ajánlotta is egyszer már valaki, hogy feltétlen olvassam el, mígnem szakítottam időt, megrendeltem, és amint a postás meghozta, érdeklődve lapoztam föl. Már az első sorok megfogtak, és nem is tudtam letenni többé. Rabul ejtett.

(GABO Kiadó 2003)


Lebilincselő, ahogyan egy autista belülről látva mondja el úgyszólván mindazt, amit szakszerű leírásokban olvashatunk az autizmus jellegzetes tüneteiről. 

A nagy hármas, a három sérült terület mindegyikében érintett Axel furcsa, szokatlan emberi kapcsolataival, rossz beszédével, a megszokott rendhez való ragaszkodásával, a fájdalmat, érzelmeket alig, vagy egyáltalán nem érzékelve lassan, lépésről-lépésre igazodik a "normális" világ elvárásaihoz. Édesanyja következetes, szilárd magatartása nagy segítség számára, így - a könyv fülszövege szerint - felnőttként tünetmentesen éli életét, és íróként sikert ért el ezzel az önéletrajzi regénnyel.

A fordító, Erdélyi Z. János hihetetlenül nagy munkát végzett. Az autizmusban jártas, az autisták furcsa kommunikációját ismerők számára is meglepő szavak, szófordulatok, kifejezések, asszociációk magyarul történő visszaadása bravúros teljesítmény. Számomra, a német nyelvet elég jól bíró számára ez külön élvezetet nyújtott, és elhatároztam, hogy eredetiben is elolvasom a könyvet. Már csak azért is, mert Hamburg egyik kedvenc városom, ahol többször is hónapokat töltöttem el nem sejtve, hogy éppen akkor, ott egy autista kiskamasz küzd azért, hogyan tanulja meg "észrevenni az embereket, akiket nem vesz észre". Bevallja: "A könnyű esetek közé tartozom, és szerencsém volt".

Ezek után még az autizmust csak felületesen ismerők is képet kaphatnak, milyenek lehetnek a nem könnyű esetek...

Az írónak egyébként nagyon határozott képe van az autistákról, akiket találóan így jellemez:

„Egyes autisták csöndben, magukba fordulva élik napjaikat, mások folytonos dühöngéssel, mert náluk a világ a fejükön száguld keresztül. Egyes autisták sosem tanulják meg, hogy helyesen mondjanak köszönetet, mások ajkára oly pompásan jönnek ezek a szóvirágok, hogy az embernek az a benyomása támad, értik is azt, ami a szájukon kicsúszik. Egyes autisták szívesen nevetnek és sokat fecsegnek, mások inkább tárgyilagosak és szófukarok. Egyes autisták kétségbeesnek borús gondolatokra, mások az élet derűs oldalán táboroznak.

Az autizmusban töltött élet szörnyű előkészület egy autizmus nélküli világban élendő életre. A figyelmesség sok olyan aknácskát telepített, amire ráléphetünk. Az autisták mesterek abban, hogy egyet se hagyjanak ki.”

Legegyszerűbben az alábbi helyen rendelhető meg a könyv, kedvezményes áron rövid szállítási határidővel:

http://bookline.hu/search/search!execute.action?inner=true&searchfield=Cifra%C3%A1rnyak+%C3%A9s+Denev%C3%A9rek&tabname=konyv

(Kocsis Alajos - 2009. október 2.)

Vélemény egy szülőtől:

Megvettem a Cifraárnyak és Denevérek című könyvet. Döbbenetes autista szemmel látni a világot, megkönnyeztem, amikor azon  "vágyáról" írt, "Hogy hívják a szerelem fővárosát?".

(Melinda 2009.10.07.)


2010-03-04 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés