lepjunk.hu

Utolsó idők - Mátyássy Áron filmje

Mátyássy Áron: Utolsó idők című filmje nyerte a 2009-es Filmszemle legjobb filmjének járó Arany Orsó-díjat. A film egyik főszereplője egy autista lány.


Az élet és az egyén nyomorúsága mindig közkedvelt téma volt és lesz a magyar filmrendezők körében (ez az idei Filmszemle felhozatalán is jócskán meglátszik). Elhagyatottság, magány, kiszolgáltatottság – íme néhány szükséges alapadalék a megteremtendő drámai hangulathoz. Ízlés szerint – fokozásként viszont pótolható még bármivel.

Például válasszunk minél lehangolóbb helyszínt, mondjuk egy kis falut, valahol az ukrán határ közelében. Adjunk hozzá főszereplőket: Esztert, az autista lányt, akivel állandóan csak a baj van, valamint Ivánt, a  fogyatékos nővérét egyedül nevelő, jóképű fiatal fiút. Mellékszereplőként vegyítsünk bele néhány nem túl bájos, a börtönből nemrég szabadult falusi legénykét, egy sorsába már régen beletörődött pincérnőt, néhány alkoholista mesterembert, néhány tehetetlen nyomozót, és egy kamaszlányt, akinek megadatik a lehetőség, hogy végleg elkerüljön erről az elveszett, romlott helyről. Miután szereplőink már megvannak, a film legelső felében, lehetőleg egy esős délutánon, alakítsuk úgy, hogy a kis félkegyelmű Esztert megerőszakolják. És akkor kezdődhet a dráma!

Csoma Emőke


Forrás: Érdes élet - Mátyássy Áron: Utolsó idők  / 2009.02.02. 08:00

http://www.filmtett.ro/cikk/694/erdes-elet-matyassy-aron-utolso-idok


2010-03-07 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés