lepjunk.hu

Olga Bogdashina: Valódi színek

Olga Bogdashina: Valódi színek

Érzékelés és észlelés az autizmus spektrum zavarokban

(AOSZ – Geobook 2008)

"A könyv az autizmus terén fellelhető érzékelési és észlelési problémák hatására koncentrál, mégpedig úgy, ahogy azt maguk az autista emberek értelmezik.” – írja többek között a könyv fülszövege.


Maga a szerző előszavában autisták észleléseit, érzékelésit mutatja be pár mondatos idézetekkel, majd hozzáfűzi röviden saját észrevételeit is:

„Azt mondja fáj, ha levágják a haját, és nem hajlandó zuhanyozni, mert fáj,, de gond nélkül fürdik a kádban” - idézi egy autista érzékelési zavarait, majd így folytatja:

„Mindig ugyanaz a probléma: ezeket a gyerekeket nem tanították meg..."

"Tényleg meg kell tanulniuk, hogy olyanok legyenek, mint a többiek..."

"Csak bízzátok rám őket egy hétre, és majd én megmutatom nekik...”

Ez utóbbi mondattal jómagam is gyakran találkoztam annak idején, de nem csak akkor, mikor Nóra lányom még kicsi volt, hanem még mostanában is akad, aki „megmutatná”, hogy nála nem viselkedhet akárhogyan, hiszen már jóval elmúlt húszéves. Ajánlom az ilyen jóakaratú embereknek a Valódi színeket, és nem csak ezt, hanem Donna Williams és Delacato könyveit is, akikre (többek között) Olga Bogdashina is oly gyakran hivatkozik. (Bogdashina rövid biográfiája itt olvasható)

Mások is észrevették milyen nagy hasznára válna, ha minél többen megismernék az autizmus igazi problémáját, és ajánlják az említett szerzőket. Példaként had idézzek egy írásomat, mely az AOSZ Fórum rovatában 2009. február 4-én megjelent hozzászóláshoz készült – jó szándékkal:

Kedves Marinyo!

Nagyon örülök, hogy ajánlja ezt a könyvet (Donna Williams: Autizmus - Egyes szám első személyben) - és főleg annak, hogy élvezettel olvassa. Számomra is nagy élmény volt annak idején (2001-ben), és mai napig vissza-vissza térek egy-egy fejezetéhez. Gyakran hivatkozom is rá (nem egyszer itt a Fórumon is). És ezt nem csak én teszem, hanem Olga Bogdashina Valódi színek című, nemrégiben megjelent könyvében is fontos idézeteket olvashatunk Donna Williamstól. Kár, hogy a Bogdashina könyv kiadója (AOSZ) nem vette észre a szakmai lektor tévedését, mert a 14. oldalon Donna Williams szóban forgó könyvének címét Autizmus belülről kifordítva címen említi. Így Magyarországon soha senki nem fogja megtalálni. Ez azért is sajnálatos, mert Donna Williams könyvének kiadója (Pannonica Kiadó) a kötet végén köszönetet mond az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének is, mivel a nyomdai előkészületek során folyamatosan kapcsolatban voltak az egyesülettel (az AOSZ jogelődjével). Legalább annyit megtehetett volna azonban a Bogdashina könyv fordítója ill. szakmai lektora, hogy közli a könyv eredeti, angol címét (Autism - An Inside-Out Approach –  szerintem talán helyesebb Autizmus belülről nézve, esetleg Egy belülről kifelé történő megközelítés-nek fordítani)

Mindez természetesen nem von le semmit a Valódi színek értékéből, hiszen megerősíti Delacato elméletének helyességét, amit szintén az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének jóvoltából ismerhettek meg az autizmussal érintettek, illetve eziránt érdeklődők köre. Csupán két dolog merül föl ismét bennem: annak idején miért fogadta olyan elutasítás nálunk Delacato elméletét? Több mint tíz évet veszítettünk, ui. a könyv Miért „más” az autista gyermek? címmel 1997-ben jelent meg a nyíregyházi ÉFOÉSZ-el közös kiadásban..

A másik dolog ismét Olga Bogdashina könyvével kapcsolatos, és hasonló pontatlanságot takar, mint a fent kritizált Donna Williams könyv címének közlése. Bogdashina Delacato-ra is hivatkozik, konkrétan a Miért „más” az autista gyermek?-re (54. oldal), és a fordító szolgai fordítását a szakmai lektor ismét nem vette észre, és így szerepel: Igazi idegen: az autista gyermek. És ismét nem közli az eredeti angol címet: The Ultimate Stranger: The Autistic Child – ami talán közelebb vinné az olvasót ahhoz, hogy beazonosíthassa a művet.

Ez a tévedés kissé kínosabb a kiadóra nézve, mint az elsőnek említett, hiszen mind a Valódi színek-et, mind pedig a Miért „más” az autista gyermek? címűt az Autisták Országos Szövetsége illetve jogelődje, az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete adta ki.

Bizonyára elfogult vagyok a korábbi évek egyesületi, szövetségi munkájával kapcsolatban (nem csupán munkának tekintettem az évtizedes erőfeszítéseimet), de ennyi odafigyelést a saját szövetségünk részéről elvártam volna. Talán ezzel a kritikai megjegyzéssel hozzásegítem mindazokat, akik most kapcsolódnak be beszélgetéseinkbe, illetve akik munkatársként vagy új elnökségi tagként folytatják az elmúlt húsz év erőfeszítéseit, hogy aprólékosabban tanulmányozzák azt a munkát, melyet elődeik elvégeztek. Ehhez nagy segítséget nyújt a Fórum rovat és az Esőember folyóirat online változata.

Segítő szándékkal és őszinte szeretettel ajánlja a fentieket:

Kocsis Alajos

Kelt: 2009. február 5-én


2010-03-08 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés