lepjunk.hu

Végig kell menni az úton

Végig kell menni az úton

"Ha meg akarunk birkózni a helyzettel, a címkéken, a tüneteken és az okokon túl,
végig kell mennünk egy úton, hogy megtaláljuk a működő megoldásokat."

Donna Williams

Gálfi Anikó – Összegzés (A 2003-ban megjelent kiadványból)

Autizmussal élő gyermekek szüleinek és családtagjainak rendeztük meg ... a szülőtréningeket. Találkozásaink célja..., mint mindig, annak a speciális pszichés állapotnak a lazítása, kezelése, amelybe a szülők a lelki teher miatt kerülnek. Nagy feladat az elfogadás, elfogadtatás, komoly probléma, hogy nem egyszer a családi harmónia felborul. Elsődleges feladat, hogy az akut problémák kezelésén túlmenően, biztos fórumot adjunk arra a lehetőségre, hogy a nehéz helyzetben élő szülők bizalommal, őszinte nyíltsággal forduljanak egymás felé.

(Kiadó: Autisták Érdekvédelmi Egyesülete - "A fogyatékkal élő személyek európai éve 2003" alkalmából)


Hullámvölgyek sora jut osztályrészül az autista gyermeket nevelőknek. Mindig akkor kerülnek mélypontra, amikor nem is számítanak rá, ugyanis a belső késztetés, az állandó motiváció nagy teher az idegrendszernek.

... A találkozók felépítése szerint az egyedi problémáktól indultunk el és a társadalmon belüli kommunikációs helyzeteket is megvizsgáltuk, Csoportalakító és együttműködést fejlesztő játékokat is játszottunk, ami már igen nagy eredmény, hiszen azt jelenti, hogy ez a csoport az aránylag ritka találkozások dacára elfogadó, nyitott és minden gátlás nélkül nyilvánul meg...

A tréning csúcspontjának volt nevezhető az az alkalom, amikor meghívtunk felnőtt autistákat, hogy kérdezni lehessen tőlük, hogy meséljék el, mit hogyan gondolnak rólunk, a világról és saját magukról. Harminc körüli létszámban voltunk jelen, közös éneklés, rövid kis interjúk színesítették az ülést...

Magam személyes felelősséget érzek a szülőtalálkozók iránt, és mindenkivel, aki erre igényt tart személyes kapcsolatban vagyok. Konkrét esetekben van lehetőség a segítségre, örülök, amikor megkeresnek, mert nem könnyű kérni, ez érthető. Vannak szülők, akikkel szinte napi kapcsolatban vagyok, és vannak szülők, akik a tréningen találtak egymásra.

Bízom abban, hogy lesz a jövőben mindig lehetőség ilyen jellegű rendezvényekre, hisz az igény nagy, és sikere is arra bíztat minket, hogy folytatni kell.

Gálfi Anikó


A kiadvány tartalmából:

Szülőtrénig bátor emberekkel – Gálfi Anikó

Félidőben - Gálfi Anikó

Felsőbb osztályba léptünk - Gálfi Anikó

Összegzés - Gálfi Anikó (az imént olvasott cikk)

Szülőszemmel egy óvodásról – Kocsis Alajos

Integráció. Integráció? – Z. K-né

 


2010-03-17 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés