lepjunk.hu

Hartmut R. P. Janetzke: Autizmus

Hartmut R. P. Janetzke: Autizmus

„Az autizmus jelenségével – noha az érzékelés, feldolgozás e zavar igen ritka –, majdnem minden ember találkozott már, ha másként nem, legalább hallomásból.” – írja a könyv bevezetőjében a fordító.

(Élmény Könyvkiadó Hajduhadháza - 1995.)


A szerző, Hartmut Janetzke, a Hamburgi Autizmus Intézet vezetőjeként igen átfogóan és laikusok számára is érthető nyelven ír az autizmus jelenségéről, megnyilvánulási formáiról, gyakoriságáról., kiváltó okairól. Egy fejezetben felsorolja azokat a zavarokat is, melyek gyakran megtévesztően hasonlóak az autizmushoz, mégis eltérőek attól, mert csak igen különböző tünetek együttes fellépése esetén indokolt az autizmus diagnózis.

A könyv ma is aktuális megállapításai segítenek abban, hogy az autizmus iránt mutatott egyre nagyobb érdeklődés ne „hordozza magában azt a veszélyt, hogy a zavarból mesés legenda, mítosz alakuljon ki” – (idézet a bevezetőből).

„Ezt az áttekintést minden szakembernek el kellene olvasnia, aki csak távolról is kapcsolatba kerül ezzel a zavarral: az orvosoktól a pszichológusokon, pedagógusokon át a szociális munkásokig.” Így ír Krut Wildner a könyv hátoldalán található ajánlóban. Ajánlásával mind a mai napig, a megjelenés után 15 évvel is egyetérthetünk, mert a holisztikus szemlélet ennél az állapotnál különösen fontos, és nem csak a diagnózis felállításánál, hanem a terápiák alkalmazásánál a kora gyermekkortól a felnőttkoron át minden autizmussal élő haláláig. Fontos a szűkebb és tágabb környezet, a családok megfelelő tájékoztatása is.

Mint ahogyan Kurt Wildner is már 1993-ban leírta:

„Az autizmus jelenségét igen behatóan, jó grafikus rávezetéssel mutatja be a könyv, Az olvasó jól teszi, ha a példákon keresztül magát is felülvizsgálja, hogy az autista emberek reakcióit jobban megérthesse.”

Hol tartunk ma?

(Alajos)


2010-03-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés