lepjunk.hu

Faragó Ferenc: Auti kisszótár

Faragó Ferenc: Auti kisszótár

Szakmai lektor: Solt Anna

Szerkesztő: Ferenczy Ágnes

Felelős kiadó: Autisták Országos Szövetsége (AOSZ - 2008)

A 9,5x14 cm-es kisszótár elfér a zsebünkben. Sokan, sok helyen próbálták már összegyűjteni az autizmusban előforduló szakkifejezéseket, ami nem elsősorban szakembereknek, hanem szülőknek szánt kiadvány lett volna. Ez most Faragó Ferencnek sikerült. Egy autista fiú gondolata lehetett az, ami számára a kezdő lökést adta:

„Kommunikációs társadalom: Ugyanazokon a szavakon mást és mást értünk.”


A 118 oldalas kiadvány becslésem szerint mintegy 6-700 szócikket tartalmazhat,  de a könyvecske végén található forrásjegyzéken kívül megtalálhatók az AOSZ tagszervezeteinek adatait is – a 2008-as állapot szerint.

Bármilyen kicsinek tűnik a szótár, nagy munka áll mögötte, hogy „csokorba gyűjtse azokat a szavakat, amelyeket megpróbálunk ugyanúgy érteni”. Így ír Faragó Ferenc az előszóban, és megállapítja: „...így utólag elmondhatom: embert próbáló feladat, mi több, embert meghaladó...”.

A forrásjegyzékben a sok tekintélyes kiadvány, szakmai műhely és szakember mellett található már elhunyt szülőtársunk, Uray Ágnes neve is, aki az általa szerkesztett Autilapban közölt szakkifejezések gyűjteményével is hozzájárult így utólag is, hogy az Auti kisszótárat haszonnal lapozgathassuk.

Itt kell megjegyeznem, hogy az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete folyóiratának 1999. 1. számában nem jelent meg szakkifejezések gyűjteménye, mint ezt a Forrásjegyzék végén Uray Ágnes neve mellett olvashatjuk, és az Auti lap sem az Egyesület, hanem az Autizmus Információ Alapítvány ismeretterjesztő kiadványa volt. Ennek 20. oldalán van egy alig több mint harminc szócikket tartalmazó Kisszótár dr. Kecskeméty Péter, Uray Ágnes és Virányi Ildikó összeállításában.

Az Auti kisszótár folyamatosan bővülő anyagát Faragó Ferenc, a szerkesztő és a kiadó hozzájárulásával elektronikus formában honlapom Lexikon rovatában ajánlom böngészésre.

Kocsis Alajos


2010-03-23 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés