lepjunk.hu

Tony Attwood: Különös gyerekek

Tony Attwood: Különös gyerekek

Kalauz az Asperger szindrómáról szülőknek és nevelőknek

Amióta az autizmust, mint ennek az állapotnak a múlt században történt felfedezését és pontos leírását ismerjük, egyre inkább tudatosul az érintettek körében, hogy nincs két egyforma autista. Már az is nagy segítség volt Hans Asperger bécsi gyermekgyógyász részéről, hogy a meghatározó eltérést mutató két fő csoportból 1944-ben leírta a jó képességű, mégis empátiahiányos és sajátos érdeklődési kört mutató pácienseinek jellegzetességeit. Azóta mindinkább külön diagnosztikus eljárást, fejlesztést, kezelést igényelnek a Lorna Wing által 1981-ben megkülönböztető kifejezésként először használt Asperger szindrómás gyermekek.

(Animus Kiadó – 2002)


 

Ezeknek a különös, gyakran közömbös, furcsa, többnyire tapintatlan és együttérzést nem, vagy alig mutató gyerekeknek nagy szükségük van arra, hogy megtanulják mindazokat a szociális, nyelvi, stb. készségeket, melyek képességeiket, tehetségüket figyelembe véve lehetővé teszik számukra az eligazodást a mai bonyolult társadalmi viszonyok között. Sok szabályt kell velük megtaníttatni, és nyelvi, viselkedésbeli furcsaságaikat kell valahogyan megérteni, megértetni, gyakran szélsőséges rutinjaikat lehetőség szerint elfogadható keretek közé terelni. Nagy szükségük van erre, hogy minél teljesebb életet élhessenek.

Ehhez ad nagy segítséget ez a könyv, amely a diagnózis felállításnak mikéntjétől, a szociális viselkedés bemutatásán keresztül a leggyakrabban feltett kérdések megválaszolásáig terjed. Példákon keresztül ismerhetjük meg és fel az Asperger szindrómás gyerekek nyelvét, beszédét, jellegzetesen egyoldalú és extrém érdeklődésüket bizonyos dolgok iránt.

Megtudhatjuk, miért alakítanak ki rutinszerű cselekvéseket, és mit tehetünk azért, hogy e rutinok ne váljanak zavaróvá, elviselhetetlenné.

Az inger-feldolgozási zavarokat is tárgyalja a szerző, aki az Asperger szindrómának nagyszerű ismerője, egyik legelfogadottabb szakértője. Kézenfekvő, hogy a leggyakrabban feltett kérdésekre is választ kapunk, melyek közül csak egyet emelnék ki:

„Feltétlenül el kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy az Asperger szindrómát a helytelen nevelés, elhanyagolás vagy bántalmazás okozza. Eleinte sajnos a legtöbb szülő úgy gondolja, hogy a jellegzetes viselkedés a gyermekhez való viszonyuk vagy saját személyiségük következménye. Végül azonban  felismerik, hogy gyermekük zavart módon fejlődik és a hibát nem önmagukban kell keresni. Ugyanakkor a családtagok, barátok és idegenek továbbra is meg lehetnek győződve arról, hogy a gyermek szokatlan viselkedését a helytele szülői magatartás okozza.” (Lásd még ezzel kapcsolatban Balázs Anna: Az autizmus korszerű szemlélete című füzetet.)

Ugye ismerős megállapítás? Nem csak az Aspergeres gyerekek szülei szenvednek a meggondolatlan, felületes rokoni, baráti kritikáktól, tanácsoktól. Ezért nem csak szülőknek, szakembereknek ajánlom Tony Attwood könyvét elolvasásra, hanem minél több rokonnak, barátnak, ismerősnek adjuk kölcsön elolvasásra.

Csak figyeljünk oda, hogy vissza is kapjuk idővel. Ezt olvastam ui. a minap az Interneten: „2009. jan. 20. ... Tony Attwood: Különös gyerekek könyv érdekelne. Van valakinek elektronikusan?.”

Elektronikusan nincs, és elvileg nincs raktáron, esetleg antikváriumban elcsíphető egy-egy példány. De az Autizmus Alapítvány Kapocs kiadójánál rendelhető, megvehető.

Maradnak még a könyvtárak, mint lehetőség, de ennek a könyvnek ott kellene lennie minden autistát nevelő szülő könyvespolcán.

Még csak annyit:

A könyv függelékében néhány ábra, szempont és bőséges irodalmi jegyzék segíti az érdeklődőket ismereteik elmélyítésében.

Kocsis Alajos


2010-03-25 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés