lepjunk.hu

Suzie esettörténete

Az alábbi fordítás részlet Jaquelyn McCandless, MD: Children with Starving Brains című könyvéből. (A Medical Treatment Guide for Autism Spectrum disorder. Bramble Books, USA, 2002) A könyv tavalyi (2002-es), első kiadása hónapok alatt elfogyott, második, bővített kiadása előreláthatólag ez év elején jelenik meg. Ez az első, tapasztalt gyakorló orvos által írt könyv, amely összefoglalja az autisztikus spektrum biológiai vonatkozású rendellenességeit A könyv rendszerbe állítja a megfelelő kezelési programok kiválasztásához szükséges diagnosztikai eszközöket, útmutatóul szolgál orvosoknak, szülőknek egyaránt. Jó lenne a könyvet magyarul olvasni - és nem csak a szülőknek...

Megjelent az Esőember 2003. - VII. évfolyam, 1. számában


Egy édesanya keresett meg 1998-ban, 16 éves, magasan funkcionáló autisztikus lányával kapcsolatban, azt gondolva "agyvírusa" van. Elmondtam a mamának, hogy soha nem kezeltem még ilyet, és javasoltam, keressen másik orvost, akinek vannak tapasztalatai az immunrendszer rendellenességeivel és a vírusokkal kapcsolatban, mint az autizmus okaival. Ő viszont kitartó volt. Hálás lehetek neki, hiszen nagyon sokat tanultam az esetből. Újraolvastam a szakkönyveket, cikkeket, valamint néhány új szakmai forrást, pl. Teresa Binstock publikációit, amelyeket a patogénekről, a vírusokról és az autoimmunitásról írt. 

Suzie nagyon szép fiatal lány volt, inkább tizennégynek, mint tizenhatnak néztem. Szociálisan izolált, nem voltak barátai, édesanyja hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy normál iskolába járhasson. Kicsit álmodozónak tűnt, furcsa étkezési szokásokkal rendelkezett, évekig visszautasította, hogy a családjával együtt egyen. Négyéves koráig normálisan fejlődött, akkor rózsahimlős lett, melynek oka az ún. HHV6 vírus. A betegség után kezdett megváltozni. Habár nem vesztette el beszédképességét, nem tanult úgy, mint a többi vele egykorú gyermek. Édesanyja olyan képeket mutatott nekem, amelyeken végtagjain kiütések jelentek meg (talán krónikus alacsonyszintű HHV6 fertőzése volt, mely időnként reaktiválódott).

Rutin teszteket rendeltem, amelyek mind normál értékeket mutattak. Suziet diétára és nutriens programra fogtuk.  Ezután dr. Ari Vojdanihoz fordultam, aki Beverly Hillsben az Immuntudományok Laboratóriumának igazgatója. Ő rengeteg forrással segített abban, hogy jobban megértsem az immunrendszert és a vírusokat. Azt tanácsolta, rendeljek átfogó vírus panelt és NK (természetes ölő) citotoxikus tesztet a CBC kémiai panel és thyroid panel mellé. A teszt pozitív IgG (múltbeli vagy krónikus fertőzés) és IgM (új fertőzés vagy reaktivízáció) értékekkel jött vissza a HHV6 (rózsahimlő) vírusra. Alacsony volt az NK citotoxicitás funkciója, azaz az immunrendszere károsodott volt a vírusok ellen küzdő első vonalban. Meg voltam lepve - Suzie mamája nem.

Már korábban elkezdtem Suzie-nak kis dózisban SSRI-t (antidepresszánst) adni, remélve, hogy segít néhány szociális problémáján, és úgy tűnt, használ neki. Hónapok óta nutriens programon és SSRI-n volt, amikor elkezdtem adni az Acyclovirt (egy antivírus készítmény, amely a HSV - herpeszvírus, VZV - Varicella Zoster vírus - ellen hatásos, és valamilyen fokban az EBV - Epstein-Barr vírus - és HHV6 human herpesz vírus 6 ellen is). Hamarosan Valtrexre váltottunk, amely hatszor annyira hatásos, mint az Acyclovir. A Valtrexet számos herpeszes felnőtt páciensemnél használtam, és tudtam, hogy nagyon biztonságos gyógyszer.

Egy jó hét alatt Suzie csodás változáson ment át. A szeme fénylett, sokkal jobban „jelen volt”, kifejezőbb lett, és barátkozni kezdett. Az osztálytársai sohasem látták azelőtt ilyennek. Három hónapon belül elindult a normális, tipikus tinédzserré válás útján, kellemesen meglepve ezzel szüleit és tanárait is.

Az édesanya meg volt győződve arról, hogy Suzie-nak orvosi problémája van, amit Suzie orvos édesapjával szemben is fenntartott, aki tanulási nehézségekkel magyarázta lánya viselkedését, amelyet pszichológusnak/pedagógusnak kell kezelni. Suzie SSRI-n maradt pár hónapig és Valttexen (1500 mg naponta) 18 hónapig, a vírusszintje folyamatosan csökkent, míg az NK (természetes ölő sejt) értékek pedig emelkedtek. Néhány alkalommal 4-Life Transfer Fantort és kókuszdió alapú Monolaurint kapott, amelyek természetes antivírus anyagok.

Suzie befejezte gimnáziumi tanulmányait, sikerrel leérettségizett, majd egy közeli művészeti főiskolába kezdett járni. Bár megőrizte néhány különleges étkezési szokását, hamarosan udvarlója akadt. Autisztikus viselkedészavarai megszűntek.

Fordította: Fogarasi Judit

(A könyv megtalálható a neten: http://www autism-rxguidebook.net/DesktopDefault.aspx)


2010-04-16 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés