lepjunk.hu

Temple Grandin és Margaret M. Scariano: Segítség! Autizmus!

Temple Grandin és Margaret M. Scariano: Segítség! Autizmus!

Ez volt az első önéletrajz, melyet egy önálló és teljes életet élő, szakmájában kiemelkedő autisztikus ember írt.

Kapocs Könyvkiadó Budapest, 2004.


Temple Grandin, a világon talán legismertebb autizmussal élő személy elbeszélése elvezet minket legkorábbi, rendkívül zavart kisgyermekként megélt emlékeitől – úton az örökös intézeti bezártság felé – az iskolai sikerekig, és a mezőgazdasági berendezések tervezőjeként világszerte befutott fényes karrierig. Bemutatja, milyen az élet az autizmus fogságában, és azt is leírja, hogyan találta meg a saját, külvilág felé vezető útját.

Temple a negyvenes években született az Egyesült Államokban családja első gyermekeként. Az autizmust 1943-ban írták le először, így amikor Temple 1950-ben ezt a diagnózist kapta, igen csekély tudás állt rendelkezésre ezzel az állapottal kapcsolatban, és még kevesebb a megfelelő kezelésekről. Saját emlékei és édesanyja részletes naplója segítségével egy autizmussal élő gyermekre és serdülőre jellemző viselkedésmintát mutat be, de – a könyv különös értéke, az olvasó speciális nyeresége ez – felidézi azokat az okokat, érzéseket és kényszereket is, amelyek ehhez a viselkedéshez vezettek.

Temple életében egy arizonai szarvasmarhafarmon tett látogatás hozott fordulatot: ott kezdődött új, kényszeressé váló érdeklődése, a „szorítógép”, amely hozzásegítette, hogy kitörjön az iskolában addig átélt unalomból és sok furcsa, környezetét elriasztó szokásából, és kiemelkedő tudományos elismertségre tegyen szert.

Bár továbbra is gyógyszeres kezelést igényel, és állapotából fakadóan szenzoros nehézségei vannak, Temple sikeres életet él. Nemzetközi hírű tervező, számos szakmájával és az autizmussal kapcsolatos konferenciák állandó előadója. Saját nehézségeinek és sikereinek elemzése, és az autizmussal kapcsolatos aktív szakmai élet alapján boncolgatja az autizmussal élő gyermekek kezelésének és ellátásának kérdéseit a könyv utolsó fejezetében…

Akár a szülő, akár a szakember vagy a gondozó szemével olvassa valaki, Temple története egyedülálló betekintést nyújt az autizmussal élő emberek különös világába, és sok mindent megmagyaráz, amit nélküle nem értettünk volna.

Lásd még: A tudat titkai


2010-04-19 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés