lepjunk.hu

Richard Pollak: Az igazi Bruno Bettelheim

Richard Pollak: Az igazi Bruno Bettelheim

Elég későn, csak 2005-ben jelent meg Magyarországon fenti címmel Bettelheim biográfiája az EURÓPA kiadó Életek & Művek sorozatában Endreffy Júlia fordításában.


Richard Pollak amerikai regényíró, tanár és újságíró THE CREATION OF DR. B. – A Biography of Bruno Bettelheim c. könyve (Simon & Schuster kiadó), már 1997-ben kiadásra került, melyben az író, akinek autista testvére Bettelheim iskolájában élt néhány évig, kutatásai alapján következetesen bizonyítja, hogyan tévesztett meg Bettelheim egy egész szakmát.

Bruno Bettelheim Az elhagyott erőd című könyve, melynek alcíme: A gyermekkori autizmus és az én születése 1967-ben jelent meg. A könyvben kifejti meggyőződését, hogy a szoptatás döntő szerepet játszik abban, hogy a gyermek megtanulja szükségleteinek megfelelően alakítani az életét, s ha az édesanya nem tudja ezt biztosítani, az pszichológiai katasztrófához, többek között skizofréniához vagy autizmushoz vezet. E feltevéséből kiindulva, miszerint az autizmust a szülők okozzák javasolta, hogy az autisták állapotának javítására „szülőtlenítést” (parentectomia) kell alkalmazni, így a szülők sokszor évekig sem láthatták az általa kezelt gyermeküket. Bettelheim majd három évtizedig a Chicagói Egyetem Ortogenetikus Iskolájának igazgatója volt, mely intézményt Bettelheim a sérült gyermekek szeretetteli menedékeként ábrázolta. Könyvei alapján az amerikai laikus sajtó a gyermekpszichológia valamint az autizmus legnagyobb szakértőjének tartotta.

Erre mintegy válaszul, még ugyanebben az évben dr. Bernard Riemland megalapította San Diegóban a Gyermekviselkedés-kutató intézetét, későbbi nevén az Autizmus Kutatóintézetet (Autism Research Institute). Ekkor jelenteti meg a The Empty Fortress: Infantile Autism and the Birth of the Self című művét, melyben olyan elsöprő bizonyítékokat sorakoztat fel az autizmus biológiai eredete mellett, melyek háttérbe szorítják Bettelheim nézeteit. De hosszú ideig még tartja magát Bettelheim és nézeteinek népszerűsége.

1974. őszére neve Franciaországban válik közismertté, miután a francia állami televízió, az ORTF bemutatja Daniel Karlin Bruno Bettelheimről és a chicagói Ortogenetikus Iskoláról forgatott filmjét Un Autre Regard sur la Foile (Az őrület más megközelítése) címen. Ebben Bettelheim többek között elmondja, hogy az iskola a filmben bemutatott Marciához hasonló autista gyermekekkel a legkevésbé eredményes, s csak 50%-ukon tud segíteni, míg összesített eredményei 85%-on mozognak. A négyrészes film nem mutatta be a személyzet tagjait, és a nézők a szülőkről sem tudhattak meg semmit, azokról az autista gyermekeket nevelő édesanyákról sem, akiket feldúlt Bettelheim könyve, Az elhagyott erőd. 1974. október 17.én az ORTF egyes csatornája, amely a Bettelheimről készült filmet is bemutatta, élő adásban közvetített vitát a gyermekkori autizmusról és Bettelheim módszereiről.

Az érzelmileg hideg anyákról felállított elmélete néha még napjainkban is felbukkan hivatkozásként. Süveges Júlia is említi az Együtt is távol c. könyvének 17. oldalán Bettelheim teóriáját, sőt egyetértően nyilatkozik arról. És még ennél is zavaróbb, hogy Delacato-t is úgy említi ugyanott, mint aki osztozott volna Bettelheim nézeteivel, és nem jut el az említett könyv 32. oldaláról a 33-ikra (Miért „más” az autista gyermek?), ahol Delacato ezt írja az anyákról: "Egyszerűen nem hihettem, hogy részvétlenek, vagy közönyösek lennének gyerekeikkel szemben... Nekem úgy tűnt, hogy az anyák melegszívűek és gondoskodók..."

Bettelheim élete végén már maga is másként vélekedik: „Ha sajnálok valamit, azt sajnálom, hogy nem hangsúlyoztam eléggé a szülők nehézségeit” – nyilatkozza egy BBC által készített interjúban 1984. őszén. Rádöbbent, hogy az édesanyáknak is szükségük van szószólóra –írja Richard Pollak.

Alajos

Ajánlott irodalom: Balázs Anna: Az autizmus korszerű szemlélete

A témával kapcsolatos ajánlott cikk: Gálfi Anikó: Bátor emberek


2010-06-09 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés