lepjunk.hu

Reklámfilm - autizmus

Letölthető:

http://egyenloesely.freeblog.hu/archives/2009/03/09/Reklamfilm_-_autizmus/

Vélemények az autizmus „Reklámfilmről”

Először is a saját véleményem:

A Reklámfilm kifejezést nem tartom túl jónak, bármely fogyatékos terület bemutatására készült rövidfilmre. Mit is reklámozunk? Legyen Ön is autista? Persze lehet, hogy ez csak szőrszálhasogatás.

Kétségeim vannak a film hatását illetően.

Alajos

E-mailben hozzám küldött vélemények alábbiakban olvashatók:


From: Szilárd Demetrovics <demetrovicss@gmail.com>

2009. március 17. 17:41

"Tudjunk meg többet az autizmusról, hogy elfogadni is könnyebb legyen." képesek legyünk elfogadni, mert - úgy tűnik nekem - képtelenek vagyunk elfogadni.

Én a vádló beszédét rövidebbre fognám, a zavaros képeket engedném hosszabbra, úgy, hogy többször "kinézne" belőle a normál képre. Talán a polgár jobban értené, hogy mi a két világ között a különbség.

Egyébként nagyon tetszik, jó a film.

Elküldöm sok ismerősömnek, aki nem érintett.

2009. március 17. 17:54

Jópofa, másodszorra nem is hosszú az ügyész. Jó. A szöveges (de nem lényeges) javaslatom tartom.

 

From: Pallagi Ákos Gézengúz Alapítvány Győr <gezenguzgyor@gezenguz.hu>
Date: 2009.03.18. 13:55

Kedves Szilárd, megnéztük a lányokkal, sokkolóan jó! Kemény.

szia: mindenki

 

From: Beáta Csík <csik.bea@googlemail.com>
Date: 2009.03.17. 23:10

Helló,
szerintem jó, reméljük sokaknak mond valamit. Nekem legalábbis az első ilyen kisfilm mondott és akkor még nem tudtam róla, hogy készül több is. Az jutott eszembe, nem túl kemény-e az autistáké, de gondolom nem, mert muszáj, hogy ilyen legyen.
Fel fognak rá figyelni, az biztos. Hiányolom belőle a "védőbeszédet", nem mutat pozitívumokat, de biztos nehéz is lenne ennyi időben... ehhez nem értek... hm, nem tudom, szerintem valamilyen pozitív oldal jó lenne mégis. Kíváncsi vagyok, Neked mi a véleményed!?
köszi, hogy elküldted!
üdv hétvégéig!

 

From: Katzer és Társa Bt <katzer@t-online.hu>
Date: 2009.03.17. 21:04

Szerintünk nagyon jó. Azt meg tudjuk, hogy nagyon sok embert megérint. Csak sajnos azt nem tudjuk, mennyien vannak még az emberek. Reméljük, hogy sokan.

Samodai Péter csontépítő www.egeszsegovo.hu


From: Tóth Ernő FBI Kft <fbi.boss@t-online.hu>
Date: 2009.03.17. 19:26

Elgondolkoztató, találó!

Üdv: Ernő

 

From: Bóka Tibor <apitdr1992@citromail.hu>
Date: 2009/3/19

Elsősorban örülök, hogy végre valakinek eszébe jutott, hogy túl kéne lépni egy bizonyos filmre való hivatkozáson és kellene valami konkrétabbat és közérthetőbbet mondani a hétköznapi embereknek erről az állapotról és mindarról, ami vele jár.

Minden bizonnyal ez volt a cél. Hogy sikerült-e elérni, az óvatosan fogalmazva is "véleményes".

Miért gondolom ezt? Jogászként én valószínűleg másként látom ezt a kisfilmet, mint mások - de a baj nem ezzel van. Tudom (mert nem egyszer tapasztaltam), hogy a hangulatkeltés milyen hatásos tud lenni - akár a vád, akár a védelem oldaláról -, néha még azt is majdnem felülírja, ami valóságosan megtörtént. Ezért van szükség a végén a döntéshozóra, aki érthetően és világosan elmondja, hogy valójában mi történt és mi vezetett idáig.

Jelen esetben azonban csak a "vádlót" hallottuk, aki kétségkívül hatásosan keltett hangulatot a "vádlott" ellen.

Bántóan hiányzott azonban az ellenpólus - a védő -, hogy elmondhassa, mi szól a "vádlott" mellett.

Innentől fogva több megoldási variáció lehetséges: elképzelhetőnek tartok egy olyan rendezői megoldást, hogy nem is lenne szükség a bíróra, mert a filmkészítő a nézőre bízza az állásfoglalást - de nem tartom kizártnak, hogy a nézők többségének ahhoz, hogy állást foglalhasson (és - legyünk elfogultak és tartsuk szem előtt a film célját - hogy úgy foglaljon állást, ahogy mi szeretnénk) szüksége lenne egyfajta "a bíró szájából érkező" segítségre, vagyis arra, hogy valaki megfogalmazza helyette, amit esetleg ő is érez vagy gondol, de nem is olyan egyszerű számára szavakba foglalni.

Merthogy mit sugall számomra a film (pedig hát egyértelmű, hogy én érintett - tehát elfogult -vagyok az egyik oldal mellett)? Azt is mondhatnám: számomra mi az üzenete? Hát az, hogy ez a gyermek borzasztóan viselkedik, őt tényleg távol kell tartani a társadalomtól.

És egy plusz a filmben: mivel az anya nem csinál szinte semmit (kétségkívül a gyerek vállára teszi a kezét /mi érintett szülők tudjuk, hogy esetenként ez a legtöbb és legcélravezetőbb, amit tehetünk/, de - mondaná a külső szemlélő - "miért nem próbálja elhallgattatni, hiszen borzalmasan idegesítő és miért kéne ezt nekem elviselnem?"), ezért - gondolhatják sokan - teljesen jogos az indítvány, hogy a szülőket is ki kell rekeszteni a társadalomból.

Vagyis tartok attól, hogy a film nem egészen azt a hatást fogja kiváltani, amit a film megrendelői-készítői-forgalmazói elgondoltak. Ugyanis ahhoz, hogy valaki egy (csak a "vádlott" elleni érveket felsorakoztató) érvhalmazból azt a következtetést vonja le, amit mi szeretnénk, és még véletlenül se jusson ezzel ellentétes következtetésre, sokkal többet kellene tudnia az autizmusról - és az emberek többségénél éppen ez az ismerethalmaz hiányzik. A film megrendelői is minden bizonnyal ugyanezen a véleményen vannak, hiszen ellenkező esetben ez a film sem készült volna el.

Még egy érv a fenti - lehet, hogy borúlátó, de lehet, hogy csak realista - gondolatmenet alátámasztására. Nem szabad megfeledkezni a hétköznapi emberek nem csekély részének azon beállítódásáról-meggyőződéséről, hogy amit a tévében látnak, az A Valóság. Hányszor hallhattuk mindannyian, hogy "láttuk a tévében, tehát az úgy van".

Ezt a szakember külső tekintélyre való hivatkozásnak nevezi, amikor a tévénéző nem tesz mást, mint a saját - már korábban meglevő és esetenként mélyen gyökerező (s nem feltétlenül pozitív tartalmú.....) - meggyőződését látja igazolva azzal, amit a tévében lát. És csak azt hallja ki belőle, amit kihallani akar - vagyis csak az jut el hozzá, ami a már amúgy is meglevő meggyőződését erősíti......

Hogy részemről mi a végszó? Bízom abban (mondhatnám fennkölten, hogy a társadalom egésze érdekében), hogy a pozitív visszhang lesz az erősebb - de nem fogok meglepődni, ha ez nem egészen így lesz......gondoljunk például arra, aki március 15-én nem akart mást, csak emlékezni a forradalom és szabadságharc hőseire és eredményeire - és a pártcsinovnyikok (és ide sajnos bármelyik párt behelyettesíthető) aktuálpolitikától átitatott mondatait volt kénytelen elszenvedni.

Lehet, hogy nem volt túl pozitív a mondandóm....de a véleményemet kérted és nem öncélú dicsérgetést.

Hidd el, a szándéknak örülök - a megvalósításon még van mit csiszolni. Az mindenesetre felmerült bennem, hogy hány autizmussal foglalkozó szakember és hány jogász (olyan, aki már látott tárgyalótermet belülről.....) működött közre a film elkészítésében. Szívesen meghallgatnám-elolvasnám a véleményüket, miért gondolták úgy, hogy az egyoldalú megközelítés jelen esetben hatékony lehet - úgy is mondhatnám, miből jutottak arra a következtetésre, hogy egy kizárólag negatívumokat felsorakoztató érvrendszerből az emberek többsége azt a következtetést fogja levonni, hogy........

Üdvözlettel: Tibor

(Megjegyzés: Az illető büntetőbíró. K. A.)

From: Dr. Zakár Andrásné <zakieri@freemail.hu>
Date: 2009/3/18

Én már láttam, borzasztónak tartom, de nemcsak én, szakemberek is......
Úgy gondolom, az előítéleteket ez még jobban fokozza....

Erika

Dr. Balázs Annától:

Ajjaj! Kedves Alajos! Ezek a vélemények nem optimisták.

Nekem is voltak kétségeim, mikor láttam (tegnap?), és ön-bíztatásul az jutott eszembe, hogy a mozgássérültek hasonló filmjét remeknek találtam, és végül is nagyon hasonló az alapszerkezet. Persze a különbségek is nagyok: az a film ott ironikusan kifordítja a valóságot, és ez a "meglepetés" a végén katartikusan "robban" - nagyon pozitív hatást keltve. Ez a mi "reklámfilmünk" a valóságot eltúlozza, és ezzel kíván hatást kelteni. Ezért hiányzik belőle, illetve túl gyenge a váratlan csattanó (az alkotó nyilvánvalóan ilyen hatást kívánt elérni a durva vád-, majd harsogó bírói beszéd után megjelenő ijedt gyermek-arccal - ami valóban ilyen, de nem elég erős, talán túl közel van a valósághoz ), és teljesen hiányzik belőle az irónia - ami ide nem is illik, de páratlan fegyver. Jó lett volna valami olyat kitalálni, amin lehet nevetni is. Az fél győzelem.

Köszönöm az üzenetet, üdvözlettel: Balázs Anna

Szöllőssy Ágnes szollossy@budapestgaleria.hu

2009. március 23. 11:54

Kedves Alajos!

Örülök, hogy megkeresett, no nem a megkeresés tárgya miatt, hanem mert szívesen gondolok Magára.

A filmet nem láttam, nem is tudom, hol lehetne megnézni, de - őszintén szólva - nem látom értelmét, hogy egy már elkészült alkotásról véleményt nyilvánítsak. A hozzászólásokat átfutva, azt hiszem nekem se tetszene (amúgy is, minden reklámot hárítok, tv-t nem nézek), de belátom, hogy a többség ezt teszi, tehát valami jó találó, figyelemfelhívó, ismeretterjesztő anyag biztosan jó lett volna.

Nem tudom, kik az alkotók, konzultáltak-e szakemberekkel, hogyan jutott eszükbe a másság elfogadtatása, azaz valamiféle társadalmi szolidaritás felkeltése helyett, ha jól sejtem, jogi- (szabálysértési?) kontextusba helyezni a témát?

Eső után köpönyeg!

Nem szeretném felbosszantani magamat olyasmivel, amibe érdemben már nem lehet beleszólni.

Köszönöm, hogy gondolt rám, és szeretettel üdvözlöm

Ágnes

Soltész  Veronika soliverka@freemail.hu

2009. március 23. 21:16

Kedves Alajos!
A filmet már láttam, szerintem "ütős", tükröt tarthat az emberek elé, mert nem tartom erős túlzásnak a vád, mint  társadalmi viszonyulás szimbolikáját. Ugyanakkor a film megmutatja azt is, mindeközben mit érzékel, észlel az érintett, a "vádlott" a körülötte folyó eseményekből. Ezt hatásosnak tartom.
Elolvastam az általad küldött véleményeket, és egyet értek -mindazonáltal, hogy amíg nem olvastam tőle, addig nekem nem jutott eszembe - a Tiborral, hogy nagyon-nagyon hiányzik a védőbeszéd, amelyben a nem hozzáértők némi magyarázatot kaphatnak mindenre.. Érintett szülők, szakemberek értik, de a nagy átlagos többség, akiknek készült, akiknek legjobban kellene értenie, vajon ők is?

Molnár Sándorné Magdolna m_magda@freemail.hu

2009. március 31. 13:19

Szia! 
A film nagyon jó ez az első amit ebben a műfajban láttam! 
Rám az újdonság erejével hatott állítólag van már több ilyen.
Gratulálok!
Szeretném majd azokat is megnézni!
Üdv . Magdi2010-07-03 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés