lepjunk.hu

Láttam az Esőembert

Amikor megtudtam, hogy színházban is látható lesz az Esőember, nagyon megörültem és mentem gyorsan jegyet venni. Eléggé nehéz volt jegyet kapni, mert nagy érdeklődéssel várták mások is ezt a darabot.


A Belvárosi Színházban Kulka János és Nagy Ervin főszereplésével, Anger Zsolt rendezésében látható a darab.

Az Esőember filmet már legalább tucatszor láttam, szinte kívülről tudom a szöveget, a jelenetek egymásutánját. Nem hagyhattam a ruhatárban ezt az ismeretet, de próbáltam nem összehasonlítani. Ami sikerült is a darab nagyszerűségének köszönhetően.

Az első perctől az utolsóig úgy néztem, mintha még soha nem láttam volna semmit ebben a témakörben. Ahogy a szereplők bejöttek a színpadra onnantól a darab magával ragadott és eszembe sem jutott, hogy ebben és ebben a jelenetben hogyan is alakított a filmen a két nagyság: Dustin Hoffmann és Tom Cruise.

Nagy Ervin élethűen alakítja a pénzre-hajtó, törtető, lezser, nyegle üzletembert, akinek egy dologról szól az élete, hogy jól jöjjön ki egy-egy üzletből, de ha mégsem, akkor is próbálja megmagyarázni, hogy miért neki kell jól kijönnie.

Kulka János színészi tehetségéről eddig is meg voltam győződve, egyik nagy kedvencem. Ahogy ezt a karaktert átéli, ahogy visszaadja az autista nagyszerű memóriáját, félelmeit és őszinteségét, nagyon élethű.

A jelenetekben olyan helyzetkomikumok vannak, amelyek kicsit tompítják az autizmus problematikájának sarkait, inkább az elviselhető, sőt humoros oldalát tárja elénk.

A nagy-nagy tanulság, ami átjön, hogyha leadunk arrogáns gőgünkből, áttesszük a hangsúlyt a pénzről az érzelmekre, az elfogadásra, szeretetre, megértésre, mindjárt más színben látjuk a sérült embert a világban. És ennek hatására Ő is közelít. Leomlik a fal a két világ között. A zárójelenetnél jobban nem is tükrözhetné ezt az érzést jobban semmi.

Mindenkinek ajánlom, aki megteheti, nézze meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a lehetőséget. Pontos időpontokról A Belvárosi Színháztól lehet információt beszerezni.

(Én titokban még abban is reménykedem, hogy DVD-n kapható lesz, így megnézhetik majd azok is, akik vidékről nem tudják elérni ezt a lehetőséget, és azok az érdeklődő autisták is, akik a helyzetkomikumokon annyira nevetnének, hogy zavarnák az előadást, és emiatt nem merjük elvinni őket a színházba – mint például az én saját fiamat.)

Tóth Zsuzsanna

Lásd még: Olvastam az Esőembert


2010-07-07 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés