lepjunk.hu

Autizmus-specifikus Támogatott Foglalkoztatás - ATF

Autizmus-specifikus Támogatott Foglalkoztatás - ATF

Jásper Éva – Kanizsai-Nagy Ildikó: Autizmus-specifikus Támogatott Foglalkoztatás - Módszertani kézikönyv –

Budapest. 2011

Kiadó: Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány – fszk

(Kereskedelmi fogalomban nem kapható.)


Érintett szülőként nagy érdeklődéssel és örömmel olvastam az Autizmus- specifikus Támogatott Foglalkoztatás Módszertani kézikönyv megjelenéséről szóló hírt. Hiánypótló és nagyszerű vállalkozás! Gratulálok, köszönet a szerzőknek és a kiadónak munkájukért!

Bár a könyv az autisták nyílt munkaerőpiacon történő (integrált) elhelyezkedésében kíván elsősorban segíteni, de nyugodt szívvel ajánlható a védett munkahelyek számára is mind alapelveit, mind módszertanát tekintve. Ezt napi tapasztalataim alapján merem kijelenteni. Lányom ugyanis 9 éve dolgozik egy védett munkahelyen, ahol a fogyatékos ill. megváltozott munkaképességű munkatársak többnyire jó szándékú, de számára félreérthető megnyilvánulásai miatt számos gond adódott kezdetektől fogva. A munkahelyi vezetők, az ott dolgozó segítők sem voltak a szükséges tudás birtokában, a krízishelyzeteket – megfelelő és alapos ismeretek hiányában – nem mindig megfelelően, személyre szabottan kezelték. Még mindig vannak ugyan problémáink, melyek elsősorban abból adódnak, hogy rendkívül nehéz visszamenőleg helyre hozni a segítők, vezetők autizmussal kapcsolatos tapasztalatlanságukból okozott sérüléseket, melyek utólagos kezelésében, megoldásában ez a kézikönyv talán további segítséget nyújthat.

Remélhetőleg nem lesznek a nyílt munkaerőpiacon A sötét sebesség című nagyszerű könyv Mr. Crenshaw-jához (lásd: Idézetek 130. 137. oldal) hasonló munkahelyi vezetők, akik nehezményezik a sok plusz munkát, fáradságot, juttatást, különleges elbánást, ami egy autista munkavállaló beilleszkedésével jár. (Mai világunkban elég türelmetlenek vagyunk egymással szemben.) Ezen túlmenően a kézikönyv feltételezi több szakember (orvos, pszichológus, pszichiáter, foglalkozási tanácsadó, autizmus szakember) un. interdiszciplináris együttműködését az integrált munkahelyen történő beilleszkedés és tartós foglalkoztatás elérése érdekében. Valamennyi érintett terület autizmus-specifikus szaktudást igényel, és jelenleg ezen a területen tapasztalatom szerint igen nagy a szakemberhiány. Ez a könyv nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az említett szakemberek tudásukat ezen a téren kiegészítsék, elmélyítsék.

Nagy erénye még a kiadványnak, hogy az autizmus jellegzetességeinek bemutatása mellett kitér a családi kapcsolatok megértésére, kezelésére, ugyanígy a szülőkkel való kapcsolattartás fontosságára is. Végre a felnőtt autisták és családjaik problémái is bemutatásra kerülnek, melyek annál is súlyosabbak, miután egy autista gyermek felnőtté válásáig vezető út megpróbáltatásai mind a szülők, mind a gyermek számára többszörös terhet jelentenek.

A letölthető PDF formátum az fszk honlapjáról.


Ajánlott kiegészítő irodalom: Elizabeth Moon: A sötét sebessége

Alajos


2011-08-26 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés