lepjunk.hu

Elaine N. ARON: Szuperérzékeny vagyok?

Magyarul most először jelent meg Elaine N. Aron másfél évtizedes kutatásainak eredményeit összefoglaló alapmű a szuperérzékeny emberekről.

Sensum Donum Kiadó - 2011


Minden ötödik embertársunk szuperérzékeny, vagyis olyan kifinomult idegrendszerrel született, amellyel képes a világot egészen másként látni, érezni, tapasztalni, mint az emberek többsége. Emiatt azonban világunkban gyakran nem értik meg, illetve félreértik őket. Ahelyett, hogy értékes képességeiket örömmel fogadnák, sokszor negatív visszajelzéseket kapnak különlegességük miatt. A sok jelzés, hogy ’nincsenek rendben’, a sok kiigazítás az átlaghoz való idomulás közben gyakran vezet oda, hogy a szuperérzékeny emberek önbecsülése komolyan sérül. Holott, ha megismerhetik érzékenységüket, annak előnyeit és hátrányait, ők is könnyen ki tudnak alakítani egy harmonikus életet még ebben az ingerekkel túlzsúfolt világban is; társadalmunk pedig élvezheti különleges érzékenységük előnyeit.  Elaine N. Aron könyve ebben nyújt segítséget az érzékenyeknek, s a környezetükben élőknek.

F. Várkonyi Zsuzsa előszavából:

Elaine Aron nevét nálunk is sokan emlegetik majd nagy hálával: munkássága felszabadította a lakosság 20%-át az alól a nyomás alól, amellyel születésük óta küszködnek! A mi kultúránk ugyanis – tehát az európai és észak-amerikai kultúra – nem sokra becsüli a szuperérzékeny embert. Aron azonban több évtizede foglalkozik az erős érzékenységgel, és mind kutatásai, mind terápiás eredményei azt bizonyítják, hogy egy igen értékes és népes csoportról van szó. Minden ötödik ember ide tartozik és szó sincs róla, hogy csak nők! Ők azok, akiknek bátorságával és küzdőszellemével már a pólyában is elégedetlenek voltak szüleik. Nem értették, miért engedi csemetéjük akár egy kisebbnek is, hogy játékát elvegye, miért nem bízik a csúszdában, miért nem mondja meg az óvónőnek, hogy már tud olvasni, és miért keseredik el mindeközben olyan „fölösleges” dolgok miatt, mint például más emberek érzései vagy reakciói.

Részlet a szerző előszavából:

Az érzékeny idegrendszer normális jelenség, alapvetően semleges személyiségvonás. Feltehetően öröklött, és az emberek 15-20%-ánál figyelhető meg. Azt jelenti, hogy sokkal érzékenyebben reagálsz a környezetedben lévő finom részletekre, és ez sok esetben nagy előnyt jelent. Ugyanakkor könnyebben kerülsz fokozott izgalmi állapotba, ha túl sokáig tartózkodsz olyan helyen, ahol rengeteg a látnivaló, vagy túl sok a zaj, és ettől az idegrendszered túlterheltté válik. Az érzékenységnek tehát megvannak az előnyei és a hátrányai is.

A mi kultúránkban ez a tulajdonság, ahogy azt valószínűleg a saját bőrödön is tapasztalhattad, nem éppen ideális. Szerető szüleid és jóindulatú tanáraid bizonyára megpróbáltak segíteni, hogy „úrrá légy” az érzékenységeden, mintha csak valami rendellenességben szenvednél. A többi gyerek sem mindig értett meg. Felnőttként pedig nyílván nehezebb megfelelő pályát vagy társakat találni, és gondjaid lehetnek az önbecsülés és az önbizalom terén is.

Vekerdy Tamás pszichológus, ajánló sorai:

„Fontos könyv! Ha szülők vagytok, vagy óvónők, tanítók, tanárok – vagy netán elkeseredett vagy dühös kamaszok, esetleg „örök” kamaszok, mint annyian közülünk – olvassátok!”

A kiadó - Sensum Donum Kft.

Könyvjelző illetve Facebook


További információk a könyvvel kapcsolatban:

Kedves Kocsis Alajos!

Nagyon szépen köszönöm magam és a Sensum Donum Kiadó nevében is, hogy megosztotta honlapján Elaine N. Aron: Szuperérzékeny vagyok? könyvéről írt ismertetőt!
Jelenleg a "Szuperérzékeny gyermek" könyv előkészítésén dolgozunk, és minden segítség lendít minket előre.
Családi vállalkozásunk, ügynek tekinti Elaine N. Aron könyveinek megjelentetését. Hisszük, hogy egy harmonikusabb világ építéséhez járulunk hozzá, amikor ez a tudás, minél több emberhez eljut.
Köszönjük az ügyünk segítését!
Minden Jót Kívánok!
Ambró Judit – A Szuperérzékenyek-től

E-mail: info@szupererzekenyek.hu

A könyv megrendelhető:

rendeles@szupererzekenyek.hu


A könyv bemutatója 2011. november 25-én ill. december 1-én történt:

Helyszín: Nyitott Műhely -  Budapest XII. Ráth György utca 4.

Vendégek voltak: Kopfer-Rácz Kinga szociológus (november 25-én)

illetve Dr. Katona Edit pszichiáter, homeopata orvos (december 1-én)

 


2012-04-17 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés