lepjunk.hu

Anesztéziában végzett fogászati ellátás

A fogyatékkal élő személyek, valamint a speciális kezelést igénylő betegek fogászati ellátása évek óta megoldatlan volt. Ezen betegségekben, illetve állapotokban a szükséges fogászati beavatkozások speciális feltételeket igényelnek, többször a legegyszerűbb beavatkozás is csak altatásban végezhető. További feltétel a megfelelően kialakított helyiség mellett a megfelelően felszerelt műtő, képzett szakdolgozók, illetve az egyszerre egy időben biztosított műtéti és a hagyományos fogászati beavatkozásra alkalmas személyi, valamint tárgyi feltételrendszer.


A Kr. 44/A. §értelmében az általános anesztéziában végzett fogászati ellátás szakmában működési engedéllyel rendelkező, az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. NM rendeletben (R.) meghatározott egészségügyi szolgáltató, az R.-ben meghatározott egynapos ellátás nyújtására jogosult.

A szakma segítségével ezen egynapos ellátás kódjára és finanszírozási paramétereire vonatkozó szabályok is elkészültek, amelyek az egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 24/2013.(III. 29.) EMMI rendeletben jelentek meg. Egy új, az „Általános anesztéziában végzett fogászati ellátás” elnevezésű HBCs (homogén betegségcsoportok) kidolgozására került sor, amelyet hat centrumban végezhetnek – fekvőbeteg-szakellátásban – egynapos ellátás keretében, a szükséges működési engedélyek kiadását és a finanszírozási szerződések megkötését követően. Ennek értelmében az ellátás az alábbi centrumokban vehető igénybe:

Az alábbi helyeken az ellátás már működik:

A következő helyeken is néhány héten belül elindul az ellátás:

Szolgáltatási protokoll

Semmelweis Orvostudományi Egyetem

Heim Pál Gyermekkórház

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ

Az AOSZ közleménye:

Az ellátást biztosító intézményekkel folyamatosan vesszük fel a kapcsolatot az ellátás igénybevételével kapcsolatos információk miatt, így kérjük, kövessék figyelemmel a folyamatosan frissülő információkat itt: http://aosz.hu/index.php/informaciok-szuelknek


2013-11-22 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés