lepjunk.hu

Simon Baron-Cohen, Patrick Bolton: Autizmus

Simon Baron-Cohen, Patrick Bolton: Autizmus

Nagyszerű könyvet jelentetett meg az Osiris kiadó Autizmus címmel. Az 1993-ban angol nyelven az Oxford University Press kiadásában megjelent mű tudós szerzőpárosa, Simon Baron-Cohen és Patrick Bolton


"Közérthetően magyarázza el, amit a tudomány az autizmusról feltárt. A könyv az autizmussal élő gyermekek családjainak íródott, de hasznosnak fogják találni azok is, akik - akár az egészségügyben dolgozva, akár más okból - olyan olvasmányt keresnek, amely őszinte nyíltsággal vezeti be őket ebbe a kérdéskörbe" - írja a könyvajánló.

Valóban, a kis zsebkönyv közérthetően, minden részletre kiterjedően és mégis rövid tömörséggel ír a diagnózistól a felnőttkorig minden felmerülő gondról. Foglalkozik az autizmus feltehető okaival, az aggyal, a pszichológiai problémákkal, oktatással, terápiákkal stb.

Bemutat két autista gyermeket, és minden fejezet előtt szülőktől idéz az éppen tárgyalt problémakörrel kapcsolatban. Egy idézet A hír feldolgozása című fejezet bevezetőjéből: A diagnózis segítette tisztázni a dolgokat másokkal éppen úgy, mint a magunk számára, de az igazi küzdelem, a kényszerű megalkuvás azzal, hogy a fiunk sohasem lesz "normális", és hogy a problémák örökre megmaradnak, valószínűleg végigkíséri életünket.

Az un. savant autistákról (lásd: idiot savant) is érdekes információkhoz jutunk. A könyv az autisták rajzkézségéről két eset kapcsán számol be (Nadia, Stephen Wiltshire). Ezeknek az autistáknak az agya szinte fényképezőgépként működik, ugyanakkor tudomásul kell vennünk, hogy sok autizmussal élő gyermek nem mutat különösebb rajztehetséget. Ami érdekes még, hogy az említett Nadia beszédkészségének javulásával egyre kevesebbet rajzolt.

A könyv függelékében megtaláljuk az autizmus diagnózisa során alkalmazott két rendszer leírását, példákat találunk néhány egyedi probléma viselkedésterápiájára. Felsorolja a magyar nyelven kapható kiadványokat és van természetesen szómagyarázat is.

Kocsis Alajos

Előjegyezhető: www.antikvarium.hu

Lásd még: A tudat titkai


2010-02-28 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés