lepjunk.hu

Zaja Roland: Angyalok szárnyán

Zaja Roland: Angyalok szárnyán

A csend hangjai - Két könyv egy kötetben: Ékszerdoboz és Angyalok szányán

"Autizmus. Nehezen érthető, nehezen hozzáférhető világ, mely falat állít az autisták és a többi ember közé. Zaja Roland könyve megkísérli feltárni ezt az ismeretlent. "Gyújts egy gyertyát a lelkemben, s akkor lelátsz a legmélyére." – üzeni az egyik autista kisfiú." Dr. Kiss Enikő, gyermekpszichiáter

(Ékszerdoboz, 1999,  Angyalok szárnyán 2001 - Magánkiadás)


Amit a csendben maghallottam – a két könyvről szubjektíven

Sok olyan könyvet olvastam már életemben, melyek annyira magukkal ragadtak, annyira lenyűgöztek, hogy legszívesebben megvettem volna azokat több száz példányban, hogy mindenkinek, családtagnak, jó barátnak, ismerősnek bárkinek, aki velem szembejön, adhassak egy-egy példányt mondva: „Olvasd el! Ez csodálatos!”

Így vagyok Zaja Roland könyvével is. Sok-sok címem van, sok szülőtárssal, segítővel vagyok kapcsolatban. Boldoggá  tenne, ha legalább nekik küldhetnék postán egyet-egyet  A csend hangjaiból.

Vagy az Angyalok szárnyán eljuthatna a könyv minden érintetthez, hogy erőt merítsenek azokból a finom, törékenynek látszó és mégis óriási erőt sugárzó mondatokból, melyek mögött a hit és a mindenek fölötti elfogadás - a szeretet áll. Igen, a fogyatékos, autista gyerekek/fiatalok mondatai sokszor csapódnak a vízhez hasonlóan a hullámzó tavak partján az ember alkotta mesterséges hullámtörőkhöz. Milyen hasonlatos a hullámverés egyhangúsága, a csobbanások állandó, monoton ismétlődése az autisták viselkedéséhez. „Egyfolytában rohamom van!! Mikor múlik el? Mikor múlnak el a hormonok? Öljük ki a hormonokat!” – kiáltja 28 éves lányom kétségbeesetten, mikor nem tud uralkodni autizmusán. Ilyenkor tehetetlenül állok, nincs válasz... A mi „hullámtörőinket” ostromolják következetesen. „Miért őket bünteti a Teremtő? Vagy ez a mi büntetésünk? Vagy ez egy végső figyelmeztetés?” – teszem föl magamban a kérdést mind gyakrabban. Így nem mehet tovább, gondolom, ahogyan visszaélünk Isten ajándékával, szabad akaratunkkal.

Mi, „épek” milyen gyakran keressük autista gyermekeink szavaiban, cselekedeteiben az általunk alkotott logika szerinti értelmet! Nehezen törődünk bele, hogy ők mások, másként látják a világot, mint mi. De ha beleéljük, beleképzeljük magunkat világukba, amint ezt Zaja Roland teszi, máris természetessé válik az, ami visszásnak tűnt, érthetővé az érthetetlen.

Tudom ui., hogy mit jelenet autista gyermeket nevelni, hiszen jómagam egy 28 éves autista lány édesapja vagyok, és naponta élem meg azt a hullámzó érzelemvihart a remény és a reménytelenség között, amit nem érintettek soha nem fognak tudni elképzelni. Próbálom a reményt erősíteni másokban, így a saját hitem is növekszik, hogy lesz megoldás, de legalább megértés, elfogadás.

Addig is naponta elolvasok egy-egy oldalt, gondolatot, verset A csend hangjaiból

És állandóan nyitva tartom a szívem!

Kocsis Alajos érintett szülő 2009. október


Ha valakinek kérdése/kérése volna a könyvvel kapcsolatban, keresse a szerzőt az alábbi elérhetőségeken:

 

Zaja Roland EV. LÉLEKFITNESS AKADÉMIÁJA
"EGY HITELES FORRÁS!"
INFORMÁCIÓ: 06 20 99 555 81
Levelezés: info@lelekfitness.name
WWW.LELEKFITNESS.NAME

2014-03-07 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés