lepjunk.hu

Autista a testvérem

Autista a testvérem

Csendesen dolgozgattunk kiskamasz nagylányommal, amikor váratlanul nekem szegezte a kérdést:

– Anya, hogy lehet azt szépen mondani, hogy Gergő ilyen?


Meglepett, és egyben fel is kavart a kérdés. A mi családunkban a gyerekek három éves koruk tájékán tették föl első kérdéseiket a bátyjuk állapotára vonatkozóan. Akkor megelégedtek néhány szavas magyarázattal. Annyival, hogy Gergő autista, azért ilyen. S hogy az ilyen milyen, azt náluk jobban senki nem tudta. Akkortájt rögzült bennük, hogy Gergő náluk fejletlenebb, s hiába fiatalabbak, nekik kell támogatni, irányítani, utasítani a csak méreteiben nagyobb testvért. Valójában ők az idősebbek. Néha szívszorító, máskor megható, amint a még selypítő kishúg készteti Gergőt a napirendi tárgy helyes használatára.

Most mégis szíven ütött a váratlan kérdés, mert éreztem benne valamit, amit ritkán tapasztalok: tiszteletet autista bátyja iránt. Egyben fölmértem, hogy egészséges gyermekeimnek több segítségre, mondhatnók, képzésre van szükségük az autizmusról. Mivel tőlünk, szülőktől azt látták, hogy elfogadjuk a sérült gyerekünk állapotát, ők is ezt tették. Lemásolják azt is, ahogy bánunk vele, hisz ez a mindennapjaik része. De ma már ennyi nem elég. Növekszenek, szereznek barátokat, új kapcsolatokat építenek, melyekben nekünk, szülőknek kevés szerepünk van. Ezekben a helyzetekben nekik kell tudni megválaszolni a testvérükre, az autizmusra vonatkozó kérdéseket, egyedül kell tudniuk felvállalni testvérük másoktól való különbözőségét.

Nekem személy szerint gondot okozott, hogyan és mit tanítsak meg nekik az autizmusról, életkoruknak megfelelően. Ebben segít most már egy könyvecske, mely a Kapocs Könyvkiadónál jelent meg Autista a testvérem címmel.

Ennek a kis könyvnek a története Angliában kezdődött, ahol szakemberek autista gyermekek testvérei számára két kis könyvet írtak. Dr. Balázs Anna ezeket a munkákat alapul véve írta meg a magyar változatot, hogy a gyerekek megértsék, és másoknak is meg tudják magyarázni, mi a baj fogyatékos testvérükkel. Nem könnyű autista gyerek testvérének lenni, a nehézségek speciálisak, ezért külön öröm számomra ez a könyv.

A kiadó külön kéri, hogy aki úgy érzi, vannak olyan kérdések, amelyről nem esett szó, de fontos lenne róla beszélni, akkor juttassák el kéréseiket, gondolataikat, véleményüket, hogy az egy újabb kiadásban megjelenhessen.

A könyv megrendelhető, illetve megvásárolható az alábbi címen:

KAPOCS Az Autizmus Alapítvány könyvkiadója 1089 Budapest, Delej utca 24-26.
Telefon/fax:(1) 314-2859, (1) 210-4364


2010-02-28 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés