lepjunk.hu

Fórum

#295. Kocsis Alajos: Agresszió kezelése - 2018-09-01 11:35:59 - Válasz erre...

Kedves Katalin!
Sajnos nem sokan látogatják a Fórum rovatomat amióta a közösségi oldalak (FB, stb) megjelentek. Viszont ismerősömtől alábbiakat kaptam:

Egy (esetleg őt ábrázoló) képen megmutatva, szépen végigmenni: a feje búbjától, a lábujjáig minden testrészét megmutogatva neki, a hasán pl. különböző pontokra mutatva, hogy itt fáj, ott fáj, bólints, ha igen. Ennyit talán megért. Más ötletem nincs. (2018. augusztus 31. 22:36 Ágnes Ferenczy írta:)
Nem tudom, ez segít-e, de egy auti fiatalember blogjában olvastam, meg kell próbálni, hátha:

A dührohamról:
…ezek az esetek nem hisztik, hanem az autista személy egyszerűen túlterhelődik!

Bárki olvassa ezt a cikket, nagyon fontos, hogy NE ítéljük el az autista embert, ha kirohanása van/volt! Tudom, könnyű ezt mondani. Az a baj, hogy a legtöbbünk nem tud mit kezdeni az ilyen hirtelen helyzetekkel, az átlagostól eltérő emberekkel. Különben nem minden autista ember „válaszol” dührohammal a túlterheltségre vagy a tehetetlenségre. Van, aki csak sírni kezd, vagy összekuporodik, vagy más formában mutatja ki a problémáját a kritikus helyzetekben.
Pár tanácsot tudok ajánlani, ami az én esetemben működik:
1. Ha rongálásos dühroham van, akkor el kell állni az utamból.
2. Biztosítani kell egy emberektől mentes helyet, ahová el tudok vonulni, megnyugodni, kikapcsolni.
3. Ilyenkor ne szóljanak hozzám, mert minden ilyen inger, hatás még jobban feldühít!
4. Balesetet okozó tárgyakat elvinni a helyszínről.
5. Folyamatosan eszem kevés adagokat! Mindig van nálam valami müzliszelet, ropi, gumicukor, vagy péksüti, amivel az idegeimet „jóllakatom”. Észrevettem magamon, hogyha ezt az evési szabályt betartom, akkor nem lehet kihozni a sodromból. Lehet, hogy másnál is hasonló „apróságokon” múlna az odafigyelés, és akkor nem a leszedálás lenne az elsődleges megoldás!
6. És nem utolsó sorban türelmet, tudatosságot!
Forrás: https://viknyedibalazs.blog.hu/

#294. Böhm- Szatmári T. Katalin: Agresszió kezelése - 2018-05-31 22:10:47 - Válasz erre...
Bőhm-Szatmári T. Katalin vagyok, 48 éves. Férjemmel Edgár 23 éves halmozottan sérült gyermekünket neveljük. A legnagyobb problémát az okozza, hogy időközönként szerintünk fájdalomtól rendkívül agresszívé válik, amit egyre nehezebben tudunk kezelni. Sajnos Edgár nem beszél ezért nem tudjuk az agresszív viselkedésnek az igazi okát. Bennünket karmol, harap és saját kezét is harapja. Próbáljuk lefogni, de sajnos sokszor birkózásba megy át. Ezzel a problémával tavaly nyáron neurológusnál jártunk, sajnos nem tudott segíteni. Edgár epilepszia elleni gyógyszereket szed, több mint 10 éve rohammentes. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy milyen szakemberhez kell fordulnunk az az agressziója miatt. Van-e esetleg valakinek pozitív tapasztalata ezen a téren? A segítséget előre is köszönöm. Bőhm-Szatmári T. Katalin

#290. Siegl Zoltán: Robotok - 2016-02-08 13:34:31 - Válasz erre...
Sajnos a fórumot az utóbbi időben automatikus reklámokat generáló robotok találták meg. A fölösleges hozzászólások megelőzése érdekében be kellett vezetni egy egyszerű ellenőrzést ezek kiszürésére. Elnézést a kényelmetlenségek miatt, és további jó forumozást!

#269. Kocsis Alajos: Iskolaválsztás - 2015-03-27 08:23:39 - Válasz erre...

Kedves Csilla!

Köszönöm bizalmát, amivel segítségért hozzám fordult.

Örülök, hogy könyvemet olvassa, talán segít a jövőre való felkészülésükben.

A jelen problémájában viszont az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) tud segíteni, ill. jogászuk, dr. Kálozi Mirjam, akit elérhet a drmirjamkalozi@esoember.hu e-mail címen, telefonon pedig a (1) 354-1073-as számon. Ha éppen nincs az irodában, a kollégák meg tudják mondani, mikor érhető el. Hozzászólását elküldöm Mirjam címére, jó volna, ha Ön is adna egy elérhetőséget, ahol felveheti az AOSZ Önnel a kapcsolatot. Mivel honlapom fórum rovatát csak időnként olvasom (a Facebook megjelenése óta az ilyen és hasonló oldalak látogatottsága lecsökkent, ami számomra érthetetlen...), így javaslom, hogy valamelyik e-mail címemre (lásd az oldal alján) írjon a jövőben, ha szükségét érzi a velem történő kapcsolattartásnak a jövőben is.

Sok-sok erőt, kitartást kívánok küzdelmeikhez és üdvözlöm szülői együttérzéssel:

Alajos


Ez a hozzászólás válasz erre: #268
#268. Virágos Csilla: Iskolaválasztás, de hova, merre, ha ellehetetlenítenek az óvodás szülőtársak??? - 2015-03-23 10:51:59 - Válasz erre...

Kedves Alajos! Most olvasom a "Saját világ, bármi áron" c. könyvét és bizony sokszor megkönnyezem, annyira magunkra ismerek főleg az "ovis és kisiskolás" Nóra leíráskor. Kisebbik fiam Bálint 6 éves múlt, mos nagycsoportos óvodás és sajátos viselkedése miatt (impulzív, robbanékony viselkedés, dührohamok, dührohamok alatt csúnya beszéd, aminek szinte nincs is tudatában utána), rugalmatlan karakter nehezen illeszkedett be óvodai csoportjába. A gyermek ép intellektusú, jól orientált, tájékozott, sőt átlagon felüli IQ-val rendelkezik, csakhát a szocializációjával vannak gondok...... Tavaly még barátai sem voltak, mostanra már vannak, akik nem foglalkoznak különc viselkedésével, de a támadások inkább szülői oldalról érnek minket. Most iskolakezdésünket igyekeznek ellehetetleníteni, azzal, hogy hirnevünket rontják, minden rosszat mondanak Bálintra és az iskola ig. helyettes azt a határozott tanácsot mondta pár napja egy iskolanyitogató foglalkozáson, hogy nem kellene nekünk ebbe az iskolába jelentkezni, mivel olyan "sokan" panaszkodtak ránk. Mi mindig is együttműködtünk az óvodával, eljártunk a Nevelési Tanácsadóba, a kivizsgálásorka, még saját időből, energiából a Vadaskerti kivizsgálássorozatra is elvittem Bálintot, de sehol semmi konkrétumot nem mondtak. Először elvetették a pervazív fejlődési zavart, majd elvetették az ADHD-t és jelezték a pervazív fejlődési zavar jeleit, de meg nem erősítették, mondván, hogy hosszátávú utánkövetést igényel. A XIV. kerületi Nevelési Tanácsadó szakvéleménye alapján BTM-es státusza van Bálintnak, amit a rugalmatlan, szociális kölcsönösség hiánya, nehezen alkalmazkodó viselkedése miatt kapott tavaly 5 évesen. Ez megerősítésre került idén is, de az iskolaérettségi vizsgálaton "elbukott", mert elbohóckodta és a Nev.Tan-os munkatárs úgy döntött, hogy továbbküldi őt Bizottsági vizsgálatra, amire most várunk és várunk és várunk..... talán május közepén, talán végén....Addigra pedig szépen betelnek a helyek, nem is beszélve arról az iskoláról, ahova szerettük volna, hogy menjen, hiszen helyhiány miatt indok pont jó lesz az elutasításra. Kérem szépen Alajos az Ön és a kedves hasonló cipőben járó szülőtársak véleményét, hogy milyen jogai vannak ilyenkor egy BTM-s, kvázi SNI-s gyereket nevelő szülőnek, hova, milyen iskolát javasolnának???? Köszönettel: Egy aggódó anyuka#239. Olaszné Turcsányi Éva: dührohamok - 2011-04-18 13:39:45 - Válasz erre...
Az én fiam már harminc éves és talán kicsit el is homályosultak már azok az idők, amikor pici korában örjöngött és dühöngött. Nem mintha most ilyen sohasem fordulna elő. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy ha netán a fenekére ütöttem (mert azért ilyen is volt), vagy netán én is hangomat felemelve próbáltam meggyőzni általában lelkiismeret furdalásom volt utána. És ez még ma is így van, hiszen egy felnőtt autistával sem egyszerűbb a dolog, sőt... Gond, dühöngés esetén általában próbálom meggyőzni, vagy elkezdek másról beszélni, hogy eltereljem a gondolatait, de ez nem mindig sikerül. Most is sokszor előfordul, hogy buta dolgokkal felhergeli saját magát. Ilyenkor legjobban bevált módszer nálunk a figyelem elterelése. Megpróbálok őt érdeklő dolgokról beszélni és ez legtöbbször segít. Talán ez vált be gyermekkora óta a legjobban. Nyugtatót talán nem szedtem sohasem, de nagyon sokszor előfordult, hogy egy-egy ilyen eset után sírva fakadtam/fakadok. De talán nem ez a megoldás. Kedves Anita! Tudom nagyon nehéz időszak ez, de lehetőleg próbáld megoldani Xanax nélkül a gondjaidat. Kérd a család segítségét, mert ez nagyon sokat jelent a jövő szempontjából. Sajnos nekem ebben nem nagyon volt részem. Éva

#238. Kocsis Alajos: Dührohamok - 2011-04-05 20:16:00 - Válasz erre...

Kedves Anita!

Elgondolkodtam azon, hogy immár több mint két hete, hogy megjelent honlapom fórum rovatában bejegyzése, melyben tanácsot kér szülőtársaktól, szakemberektől. Mi a teendő, ha dühöngő, síró gyermekünket látva, kétségbeesünk, mert - hiába minden -, segíteni nem tudunk? Válasz eddig csupán egy érkezett, az is e-mailen, amit továbbítottam Magának. Ennyire magunkra maradunk gondjainkkal? Hiábavaló próbálkozás részemről, hogy az ilyen és hasonló kérdéseket, kéréseket saját, kb. 600 címet tartalmazó listámra is elküldöm?

A Facebook-on látom, hogy amúgy sok minden egyéb hétköznapi kérdésben élénk eszmecsere folyik.

Akarom, nem akarom, olvassam, vagy töröljem. Pedig a Facebook-nak van Üzenetek menüpontja, ahol akár egyéneknek, meghatározott csoportoknak lehet üzeneteket küldeni. Miért kell mindig, mindent, mindenkivel megosztani, azt is, ami nem közérdekű? Fenti, a teljesség igénye nélkül született összeállítás csak az érintett szülőtársak hozzászólásaiból szemezget. Honlapom Fórum rovatát már alig látogatja valaki, amióta a közösségi háló hódít.

És egy fontos kérdés: „Dührohamok. Nyugtató? ... Ti hogy vagytok, voltatok ezzel? Mikor jön, jöhet el az a pont, amikor az ember kénytelen szakember segítségét kérni? Vagy ez tabu téma még közöttünk is? Szégyellnünk kellene? ... kíváncsi lennék tapasztalatokra, mit tesztek, ha a gyermeketek sír, dührohama van (és egészségügyi gond nagy valószínűséggel kizárható)??” – válasz nélkül marad(?)

Legalábbis honlapom Fórum rovatába senki nem írt, így csak remélni tudom, hogy más csatornákon kapott érdemi válaszokat.

Megpróbálom a gyakran előforduló helyzettel kapcsolatban saját tapasztalataimat összeszedni a következő pár mondatban.

Mindenek előtt leszögezném: szégyenkezni semmi estre sem kell, sőt, nem szabad! Minden szülő szeretne segíteni gyermekén, és ha nem tudja, ezt hogyan tehetné meg, ráadásul egy autista (pláne, ha nem kommunikál) nem is kéri a segítséget, képtelen elmondani elsősorban szorongás okozta rohamainak mibenlétét, tehetetlenségünkben késztetést érzünk, hogy akár „odacsapjunk”. Éppen a szenvedőre. Nehéz visszatartani magunkat egy ilyen állapotban, hiszen az „anyai pofon”, mint más esetben hatékony nevelő eszköz, autizmusnál nem működik. Nóra lányunk mai napig (most 30 éves) felemlegeti, hogy kétévesen (akkor még nem tudtuk, hogy autista) rácsaptam a fenekére, miután már jó fél órája „hisztizett” – akkoriban ezt így minősítettem. Ma már tudom, csak szorongott, de ő nem tudja még mindig feldolgozni.

De történt ilyen később is, ha nem is tettleges, csupán verbális „odacsapás” – nem vagyunk érzéketlen gépek. Tűrőképességünk, melynek autistát nevelők esetében határtalannak kellene lennie, mégis elérkezik egy ponthoz, amikor elvész. Pár évvel ezelőtt megtörtént az is, hogy autóvezetés közben fejére kellett csapnom, mert egész úton ütötte a kocsiajtót, féltem, hogy kinyílik, kiesik, ráadásul a piros lámpáknál a mellettünk álló autó utasai felé nyelvét öltögette. Megtörténhetett volna, hogy valaki kiugrik onnan és tettlegességre kerül a sor – hiszen egy autista nem visel látható stigmákat. Így átvállaltam, ha csak egy sugallat erejéig is, hogy inkább velem konfrontálódjon, hogy „megbúboltam” – mint ahogyan később ezt a kifejezést használva feldolgoztuk vele a „rendkívüli” eseményt.

Szakemberekkel is megbeszéltem konkrétan ezt a helyzetet, és ők is azt mondták, természetes, hogy a szülők terhelhetőségének is van határa, ami ráadásul eléggé túlfeszített, hiszen felnőtt autistát is gyakran még ugyanúgy kezelni, tolerálni, mint egy gyermeket, emberpróbáló. (Most lehet, hogy elkeserítettem, mert Magának még csak alig múlt négy éves a gyermeke. Mik a kilátások?)

De érdemes szakemberhez fordulni, hiszen legtöbbjük tudatában van annak is, hogy nem csupán az autista gyermeken, hanem szülein is segíteniük kell. Hihetetlenül összetett a probléma.

Szakember tapasztalata abban is segíthet, hogy valóban kizárható legyen egy esetleges egészségügyi probléma. Továbbá tanácsot adhat abban is, hogyan segíthetünk annak ellenére, hogy az ilyenkor valóban szenvedő gyermekünk segítségünket ne utasítsa vissza. Nálunk bevált – bármilyen nehéz megtenni, és ellentmond minden egészséges szülői érzésnek –, hogy érdektelenséget színlelve magára hagyjuk, és egyrészt arra figyelünk, nehogy kárt tegyen magában, másrészt messzebbről, mintegy kívülállóként szembetűnőbb, ha valamije fáj, valami zavarja.

Persze Nóra jól beszél, így könnyebb a megfejtés, és a későbbi feldolgozás is. Néha megpróbáljuk valami teljesen váratlan, a helyzethez nem illő megjegyzéssel, cselekvéssel kizökkenteni. Ennek hatása sem mindig azonnali.

Jó volna, ha még többen mondanák el tapasztalatukat a szülőtársak közül. Tőlem ennyi telt! Remélem, talán ennyivel is segíthettem.

Üdvözlettel és sok erőt, minél kevesebb Xanax-ot kíván:

Alajos


Ez a hozzászólás válasz erre: #236
#236. Tóthné Orsó Anita: Dührohamok. Nyugatató? - 2011-03-16 08:03:24 - Válasz erre...
Kicsit áttérnék a témámmal a gyerekeinkről, önmagunkra. . Bevettem ma életem első (fél) xanax-át, mert nem szeretném elveszíteni a béketűrésemet, s bántani akár szóval, akár Isten ne adja- egy, a már totálisra fokozódott frusztráció, kétségbeesettség miatti odacsapással, az egyenlőre megfejthetetlen okból dühöngő, őrjöngő, síró 4 és fél éves autizmussal élő kisfiamat. . Ti hogy vagytok, voltatok ezzel? Mikor jön, jöhet el az a pont, amikor az ember kénytelen szakember segítségét kérni? Vagy ez tabu téma még közöttünk is? Szégyellnünk kellene? Néhányan közülünk bizonyára szembesültünk már azzal az érzéssel, hogy dühöng, sír a gyermekünk, nem tudjuk miért, de segíteni sem tudunk, mert a vigasztalás minden formáját ez, az akkor végtelenül szenvedő gyermek (és ezt kell szinte tehetetlenül végig néznünk. . )visszautasítja. Tudom, teljesen különbözőek a gyermekeink, tehát abszolút személyre szabottan kell megpróbálnunk segíteni is, de mégis kíváncsi lennék tapasztalatokra, mit tesztek, ha a gyermeketek sír, dührohama van ( és egészségügyi gond nagy valószínűséggel kizárható)??

#230. Kocsis Alajos: Györgyi kérése - 2010-10-27 13:14:23 - Válasz erre...

E-mailben feltett kérdésemre alábbi részletesebb információt kaptam:

A fiúcska Budapesten él, ott is járt/jár iskolába. Jelenleg a Gyermekház alapítványi iskola 6. osztályos tanulója. Az osztály nagyon heterogén összetételű, mind értelmileg, mind pszichésen. Az itt töltött idő megviseli Leventét, a szabályok, események változását, a gyerekek sokszor igen agresszív megnyilvánulásait nehezen viseli. A család az a helyszín, ahol a feszültségeit levezeti, testvéreit, szüleit terrorizálja, a felállított szabályokat áthágja... stb. és úgy tűnik, mostanára elfogytak a végtelenül lelkiismeretes szülők erőtartalékai... Elsősorban Bp. és közvetlen vonzáskörzete lenne a legjobb, de inkább számít a megfelelő hely megtalálása, mint a kilométerek. Segítségét előre is köszönöm!!Varga Györgyi (Levi gyógypedagógusa.)

A szülők által küldött információk:

A Bizottság annak ellenére, hogy azt állapították meg a gyerekről, hogy csak érinti az autista specifikus tüneteket, autista kódot kapott. A gyerek viselkedésén nem is nagyon fedezhetők fel az autizmus tünetei.

Kérem, segítsenek Leventének, akinek módjában áll, vagy továbbítsák a kérést!! (Alajos)


Ez a hozzászólás válasz erre: #226
#226. Kocsis Alajos: Kedves Györgyi! - 2010-10-22 18:05:04 - Válasz erre...
Földrajzilag hol lenne a legkedvezőbb iskolát találni? Főváros? Vidéki nagyváros? Melyik megye? stb.
Ez a hozzászólás válasz erre: #225
Bejelentkezés
 

Keresés